foto.jpg
vereniging voor eenheidsklasse in praamzeilen
De Nije Sylpream

De Nije Sylpream

In 2002 liet Scheepswerf Jelle Talsma door Skipshelling I.Blom een ontwerp maken van een nieuwe zeilpraam.

Uitgangspunt was een snelle en eenvoudig te hanteren platbodem, naar model van de bestaande geklonken zeilpraam. Met een computerprogramma en naar de moderne eisen van aerodynamica is de "De Nije Sylpream" ontwikkeld.

Aan de hand van het computerontwerp worden de stalen platen geautomatiseerd met een plasmasnijder uitgesneden. De casco's zijn dan ook identiek. Hierdoor onstaat een eenheids-klasse vergelijkbaar met de 16m2, valk en regenboog. Dit is voor platbodemschepen uniek. De vereniging bewaakt dat er niet wordt afgeweken van de technische specificaties.

Historie

De praam was de "aanhangwagen" van met name de boeren in de waterrijke gebieden van Friesland. Veel boeren hadden hun land op eilanden en konden de koeien, het hooi en de werktuigen alleen per schip naar en van het land vervoeren. In de 19e en begin 20e eeuw werden hiervoor meestal pramen gebruikt. De eerste pramen waren van hout, maar later werden deze vervangen door goedkopere en onderhoudsvriendelijke pramen van staal.

Specificaties

  • Lengte 11.00 meter
  • breedte 2.80 meter
  • diepgang 0.30 meter

Zeiloppervlak:

  • fok 21.80 m2
  • grootzeil 39.86 m2

De nieuwe Friese zeilervaring

De Nije Sylpream

De Nije Sylpream is een nieuw ontworpen platbodem, een prachtig schip met zeer goede zeileigenschappen. Door de eenvoud is het schip uiterst gemakkelijk te bedienen en geschikt voor allerhande activiteiten.

Lees meer

© 2024 De Nije Sylpream