foto.jpg
vereniging voor eenheidsklasse in praamzeilen
De Nije Sylpream

Kampioenschap 2015

19 en 20 september 2015 Langweer

Klassementsleider Hans Boersma (praam 2) is zo ver uitgelopen op de nummer 2 dat het voor het kampioenschap niet meer heel spannend zal worden. Maar de strijd om de nummer 2 en 3 in het klassement is nog lang niet gestreden en zullen we pas aan het eind van dit weekend weten. Er waait deze ochtend een dikke Bft 3 met in vlagen een 4, komt redelijk constant uit de noordwestelijke hoek. Volop zon erbij, prima zeilweer!

Wedstrijd 1: De wedstrijdleiding was mooi op tijd met het eerste 10-minuten schot en het hijsen van de daar bij horende oranje vlag, geen enkele praam was te vroeg bij het startschot en dus kon iedereen richting de bovenste ''Gate'', de 2 bovenste tonnen van het wedstrijdveld. Behalve Rikes Wijkstra ( praam 15), die heeft het 10-minuten schot niet gehoord en was tijdens de startprocedure nog ver in het wedstrijdveld aan het inzeilen en was pas in de buurt van de startlijn toen de rest al lang gestart was.

Praam 15 dacht ver genoeg terug gegaan te zijn, en de startlijn gepasseerd te hebben maar niks bleek minder waar, ze zijn niet over de startlijn geweest en zullen de rest van de wedstrijd dus alleen nog maar als hindernis dienen.

Debutant van vandaag Auke Siccema met praam 19 moest nog even inkomen en heeft iets voor het einde de wedstrijd verlaten. Op kop wederom Hans Boersma (praam 2), gevolgd door Tony Kleinhuis (Praam 21) en Henk de vries (Praam 5).

Wedstrijd 2. Iedereen heeft geluncht en we gaan door. Ditmaal waren er vele te vroeg dus algemene valse start. De tweede start ging beter en iedereen is weer los. Hans Boersma lijkt tegen de wind in te kunnen zeilen, komt weer ver op kop, en die zullen we deze wedstrijd ook niet weer zien. Eelke Dijkstra (praam 4) vecht samen met Klaas-Jan koopmans (praam 1) om de 2e en 3e plek.

Wedstrijd 3. Het startschip is iets verlegd omdat de wind wat westelijker is gaan draaien, en er door deze verandering een te klein ''startveld'' ontstond moest het hele circus iets verlegd worden, dit nam wat tijd in beslag doordat het anker van het startschip niet omhoog wilde, maar na en half uurtje vertraging kon er dan toch gestart worden. Iedereen perfect op tijd, en met zijn allen weer opweg naar de boven spreader. Hans Boersma wederom voorop, die kunnen we net zo goed niet meer noemen want het blijft een klasse apart dit jaar vergeleken met de andere pramen.

Dan komt er een groepje van 3 pramen, Rikes Wijkstra (praam 15) komt over Bakboord op de bovenboei aan, gevolgd door Eelke Dijkstra (praam 4), Maar daar komt over stuurboord zeilend nog Andre Hamstra (Praam 17). Die wil er eigenlijk nog wel graag tussen, maar moet volgens de regels achter Eelke Dijkstra aansluiten, hij denkt een gaatje te zien en probeert zo nog als eerste van dit trio om de boei te komen,

Het gaatje bleek te klein want daar was Rikes Wijkstra ook al, die kon ontwijken maar dit betekende voor Andre Hamstra wel een strafrondje, Eelke Dijkstra tikt nog even het roer aan van Andre Hamstra en dus maakte zowel praam 17 als praam 4 sportief hun strafrondje. Wiebe Haytema (praam 20) profiteert en schuift door naar plek 3 . Zondagochtend: Tijdens het palaver ochtends werd er door de wedstrijdcommissie enkele mededelingen gedaan. de grootste en belangrijkste was toch wel, ''heb respect voor elkaar, en voor elkaars materiaal'', ''als iemand duidelijk een fout maakt, kan en moet dit niet elke keer door de vingers gezien worden, of met een strafrondje worden opgelost, maar trek nou eens die protestvlag, en zet het door en kom naderhand in de protestkamer''. Zo meld Saskia Westerhof. En als een vrouw als Saskia dat zegt, dan doe je dat.

Einduitslag: 2 protesten in 2 wedstrijden.

Wedstrijd 4: Tijdens het inzeilen trok de wind aan naar Bft. 3, in de vlagen misschien 4, uit zuidwestelijk richting. De wedstrijdcommissie legde er een baan D in, bovenwinds een spreader over bakboord ronden, onderin een Gate.

Het 10 minuten schot klonk, maar het 5 minuten schot bleef even uit, er werd nog iets gesleept met de startlijn, en even later konden we dan toch van start. In 1 keer goed, dus allen weg. Een spannende strijd en dat terwijl de wind steeds meer aantrok. Op kop, hoe kan het ook anders, Hans Boersma met praam 2, gevolgd door Henk de Vries met praam 5. Henk kan dit goed gebruiken want hij loopt 3 punten achter in het klassement op Tony Kleinhuis. Die in deze wedstrijd als 5 eindigt. Zo staan ze dus voor de laatste wedstrijd precies gelijk, en is het een kwestie om voor de ander finishen.

Wedstrijd 5: De kampioenswedstrijd, kampioen is al bekend, Hans Boersma met praam 2. daarachter bloed spannend, Henk de vries en Tony Kleinhuis staan precies gelijk en strijden om plek 2 en 3. Starten ging wederom in 1 keer goed, allen weg richting het dorp langweer. Henk de vries was er met zijn volle aandacht bij, had een prachtige start, en komt als eerste bij de bovenste boei. Gevolgd door Hans Boersma, die zijn kampioenschap in stijl wil afsluiten dus alles probeert om Henk voorbij te komen. Henk verdedigde goed en komt als eerste over de streep. Beide protsten die ingediend werden zijn ongeldig verklaard.

Tijdens de prijsuitreiking is er ineens wat onduidelijkheid als Henk de vries gefeliciteerd word met zijn 3e plek in het eindklassement. Saskia Westerhof komt met het verlossende antwoord dat Tony kleinhuis knap 3e geworden is, en Henk de vries 2e.

Hans Boersma, Gefeliciteerd, Kampioen 2015 van de Nije Sylpreamen.

Het bestuur

Uitslagen wedstrijden 2015

Eindstand Zeilnummer Team 1e 2e 3e 4e 5e
1 2 Hans Boersma 2 1 1 2 5
2 21 Tonny Kleinhuis 3 2 5 3 2
3 5 Henk de Vries 5 8 3 1 4
4 20 Wiebe Haytema 1 5 2 6 12
5 15 Rikes Wijkstra 4 3 7 8 1
6 4 Eelke Dijkstra ocs 6 4 7 3
7 17 Andre Hamstra 8 4 6 4 6
8 1 Klaas jan Koopman 7 6 8 5 7
9 7 Douwe van de Velde 9 10 9 9 8
10 16 Douwe Idsinga 7 9 10 12 11
11 8 Geart de Groot ocs 11 11 11 9
12 6 Beant Dijkstra 10 14 14 13 10
13 10 Floris Kooist 12 13 12 10 13
14 18 Sigrid Boersma 11 12 13 14 dns

23 en 24 mei 2015 Koudum.

Op 23 en 24 mei 2015 is er weer een mooi weekend gezeild met 14 pramen.

De zaterdag begon met veel wind en bijna elke praam had een reef in het grootzeil gestoken. Naarmate de eerste wedstrijd vorderde, nam de wind iets af en ging bijna iedereen weer met volle tuigage verder. Een prachtige strijd werd gestreden maar de titelverdediger van 2014, Praam 20 van Wiebe Haytema, liet de concurrentie zien dat hij nog steeds de vorm te pakken heeft. Hij kwam als eerste over de streep, op de voet gevolgd door praam 2 van Hans Boersma. Als 3e kwam Eelke Dijkstra met praam 4 ,alleen was deze vals gestart en werd daarom niet afgeschoten en keeg de volle 14 punten.

De debuterende schipper Tonny Kleinhuis met de nieuwste praam, nummer 21, kwam hierdoor op nummer 3. Nummer 4 werd Rikes Wijkstra met Praam 15, die nog net voor Henk de Vries met Praam 5 finishte.

Wedstrijd 2: Wederom een mooie wedstrijd, Bft 4, waardoor de pramen optimaal benut worden. Hans Boersma was niet te remmen en werd met Praam 2 met kop en schouders nummer 1.

De nieuwe schipper Tonny Kleinhuis met Praam 21 werd knap 2e, Gevolgd door Rikes Wijkstra met Praam 15.

Wedstrijd 3: Weer was Praam 2 een klasse apart en vloog over het wedstrijdveld naar de nummer 1 positie en liet dit ook niet meer los. Titelverdediger Praam 20 werd 2e, en Henk de Vries met Praam 5 op een mooi 3e plekje.

Wedstrijd 4: Zondagochtend, Weinig tot geen wind, het was voor de wedstrijdleiding erg moeilijk er een fatsoenlijke start en baan in te leggen, maar na een half uur uitstel is het ze dan toch gelukt, Een olympische baan werd uitgestippeld en we konden van start. De wind kwam uit alle hoeken en het was zoeken naar de Wind.

Rikes Wijkstra met praam 15 kwam als 1ste om de bovenste ton, Maar kwam in het voordewindse rak in de problemen en zakte af naar 8. Henk de Vries met praam 5 wist het best om te gaan met deze windvlagen en kon als eerste aan de lunch. Praam 2 met Hans Boersma kwam als 2e, en Tony Kleinhuis met Praam 21 als 3e.

Wedstrijd 5: Nog steeds was er weinig wind, en de wind die er was kwam uit werkelijk alle hoeken. Opnieuw een olympische baan, en het startschot klonk. Rikes Wijkstra met Praam 15 kwam dit keer als eerste over de finish, gevolgd door Tonny Kleinhuis met Praam 21. Eelke Dijkstra met Praam 4 kwam als 3e, al scheelde het niet veel met Praam 5 van Henk de Vries. 5e werd Hans Boersma met praam 2.

De nieuwe Friese zeilervaring

De Nije Sylpream

De Nije Sylpream is een nieuw ontworpen platbodem, een prachtig schip met zeer goede zeileigenschappen. Door de eenvoud is het schip uiterst gemakkelijk te bedienen en geschikt voor allerhande activiteiten.

Lees meer

© 2024 De Nije Sylpream