foto.jpg
vereniging voor eenheidsklasse in praamzeilen
De Nije Sylpream

Slotweekend Langweer 21 en 22 september

kampioen 2019 Team Tonny Kleinhuis.jpg

De allerlaatste wedstrijden van het seizoen. En zo ook het laatste wedstrijdverslag van dit seizoen. Dit keer de beurt aan praam nummer 5.

Zoals de hele week al voorspeld werd, was het prachtig weer. Nazomer.
Zaterdagochtend, op naar Langweer. Het is fris maar belooft een mooie dag te worden. Om kwart voor 10 is er eerst palaver. Hier krijgen we te horen dat er maar liefst 14 pramen aanwezig zijn!! Wat een opkomst. Een extra mededeling; praam 4 word wegens omstandigheden gestuurd doorJelte Toxopeus en gecoacht door Douwe Visser. Na het palaver is het tijd om het water op te gaan.

Er staat een mooi briesje op de “Langwarder Wielen”. De eerste start is om 11 uur. Het was een drukke start op een korte startlijn. Nadat iedereen uit de startblokken was, werd het een interessante strijd op het water. De wind draaide zo nu en dan, maar er zaten ook “privé vlagen” bij. Zo was het soms dat bij elk rak het veld er compleet anders bij lag. De mannen van Boersma wonnen de eerste wedstrijd, gevolgd door Durk Zijlstra en als derde Jelte Toxopeus (Eelke Dijkstra).In de pauze was het genieten geblazen. Genieten van een broodje en van de najaarszon. Ook nam de wind iets toe.

Tweede start was om half 2.

Omdat er meer wind stond waren er nog meer vlagen in het wedstrijdveld. Wat wederom tot een spannende wedstrijd leidde . Niet alleen bij de voorste schepen was er strijd maar ook in het achterveld werd er gestreden. Ook nu waren de mannen van Boersma oppermachtig. Als tweede gefinisht (wel te noemen; Klassementsleider) Tony Kleinhuis, daarop gevolgd door Wiebe Haytema.

Laatste wedstrijd voor de zaterdag; startte een kwartier na het laatst gefinishte schip. Wind nog steeds iet wat vlagerig maar wat een fantastisch zeilweer. Zon en wind. Er werd met name achterin het veld strijd geleverd, met (onnodige) grote loefpartijen in het voordewindse rak.Het verbaasd niemand maar de nummer 1 was wederom in de derde wedstrijd; Hans Boersma.2e Tony Kleinhuis 3e Jelte Toxopeus (Eelke Dijkstra)
Zondag, de allerlaatste dag van het seizoen. Wederom fantastische zeilomstandigheden. Nog iets warmer en met meer wind. Na de start om 11 uur was het een waar spektakel in het wedstrijdveld. Veel veranderingen in de posities van de pramen. Dit keer werd de wedstrijd gewonnen door de klassementsleider; Tony Kleinhuis. Tweede werd Hans Boersma, en als derde over de finish Henk de Vries. De laatste wedstrijd van dit zinderende weekend werd nog feller gezeild. Alle schippers gingen vol de strijd aan met elkaar. 1e Hans Boersma,2e Tony Kleinhuis, 3e Henk de Vries

Bij terugkomst in de haven hadden veel schippers het in hun bol gehaald om gelijk maar af te tuigen. De praam weer klaar te maken voor de winter. Met zo’n 25 graden in de zon, nog niet denken aan de lage temperatuur, was het tijd voor de prijsuitreiking. Altijd mooi verwoord door Hilda.

Het eindresultaat van dit weekend luid als volgt; 1e Hans Boersma,2e Tony Kleinhuis,3e Jelte Toxopeus 

Met een fles berenburg cadeau werd er afscheid genomen van Gert Jan Tissink en zijn bemanning. Praam nummer 14 is verkocht. We hopen praam 14 volgend jaar in de competitie tegen te komen.

Het allerbelangrijkste van het seizoen is natuurlijk het eindklassement.De altijd even bescheiden maar ò zo terechte winnaar van dit kampioenschap is:Tony Kleinhuis en zijn bemanning. Maar liefst 6 keer een 1e plekje gezeild. En met als slechtste aftrekkers 2 keer een 4e plekje.
De nummer 2 in het klassement is geworden Eelke Dijkstra. Een geweldige strijd geleverd. Constant gezeild en daarmee een plek in het klassement bemachtigd.Nummer 3 in het klassement is Henk de Vries. Dit met een nihil verschil van 0.8 op de nummer 2. Wederom ook een geweldige strijd geleverd. Niet altijd even constant maar wel bloedfanatiek.
Nadat de uitslagen bekend waren kon iedereen genieten van vers gerookte paling onder het genot van een drankje en de trekharmonica. Uitzonderlijk te noemen; het gehele weekend waren er geen protesten.

Alle schippers, bemanningsleden, wedstrijdcommissie, toeschouwers en een ieder die zich in heeft gezet om dit seizoen weer mogelijk te maken heel hartelijk bedankt! 

Vriendelijke Groet,

Berber de Vries ( Pream nr 5) 

Einduitslag kampioenschap 2019 ( totaal aantal wedtrijden 15) 

1 21 Tonny Kleinhuis   22
2 4 Eelke Dykstra   42
3 5 Henk de Vries   42,8
4 20 Wiebe Haytema   55
5 17 Durk Zijlstra   66
6 15 Rikes Wijkstra   75,3
7 1 Klaas Jan Koopmans   81
8 7 Sybren Gosse Van der Velde   102
9 10 Floris Kooistra   108,5
10 8 Geert de Groot   114
11 14 Gert Jan Tissink   123
12 2 Hans Boersma   126
13 16 Douwe Idzinga   176
14 18 Sigrid Boersma   184

Koudum 22 en 23 juni

winnaars 22 en 23 juni 2019.jpg

Een zinderende hitte en buiten is het dik boven de dertig graden . Ik zit achter mijn Pc met de ventilator op mij gericht om het wedstrijd verslag van afgelopen weekend te schrijven. Eigenlijk was het praam nr. 2 zijn beurt , maar die was dit weekend niet aanwezig. Ook ”heet” ging het er aan toe na de laatste wedstrijd. Rondom Jos Spijkerman , voorzitter van de protest commissie , verzamelden zich alle schippers voor de protest behandeling. Maar daar over later meer.

Zaterdag ochtend 9.45 uur  stonden elf Schippers klaar aan de boorden van de Fluessen, voor het palaver . Het leek erop dat de start vertraagd zou worden, omdat er iemand op het idee was gekomen de 11 steden zwemmend te bedwingen. En dat precies door ons wedstrijdwater. Gelukkig had Maarten van der Weiden rekening met ons gehouden en heeft zijn tempo wat verhoogd zodat wij klokslag 10.45 uit de start blokken schoten. Er stond een matig briesje en soms was de wind hellemaal even weg. En trok de wind wat aan , dan  waren er schiftingen van soms wel 30 graden . Pittige omstandigheden dus. De wedstrijd commissie had er een prachtige gate baan in gelegd. Zelfs in de voordewindse  rakken was er volop strijd.

Tonny Kleinhuis profiteerde hier het meest van de schifftende wind en werd eerste, gevolgd door Henk de Vries .

Na de pauze was de wind nog grilliger.  De start van de vloot was scherper, maar voor sommigen te scherp . Klaas Jan Koopmans was te vroeg en had dat niet in de gaten . Hij zag dan ook op het uitslagen briefje dat hij het maximale aantal punten had opgelopen. Team Tonny zat in een flow en wist zijn tweede dag overwinning te noteren gevolgd door Eelke Dykstra.

De derde race met een hele grote voorsprong werd gewonnen Wiebe Haytema. Deze tweevoudig kampioen heeft tot nu toe een wat stroeve start in het kampioenschap. Zou hij dan nu de weg omhoog hebben gevonden ?

De commissie Koudum had na de wat chaotisch BBQ van afgelopen jaar, kosten nog moeite gespaard om ’s avonds gezellig, gezamenlijk te eten. Helemaal uit China was een enorm buffet aangerukt. Commissie bedankt. Je ziet maar hoe verder het weg komt, hoe beter het op tijd is.

De Tweede dag stond er een mooi kracht 3 tot 4 bft. Wel wat schiftingen , maar niet zo extreem als zaterdag. Eelke Dykstra schoot uit de startblokken en werd met een enorme voorsprong eerste. Op de tweede plaats eindigde de  heel strek zeilende debutant Sybren Gosse van De Velde. Sjapoo . De jonge honden  kloppen op de deur van de gevestigde orde . Want ook pream 17 van Durk Zijlstra laat steeds betere prestaties zien. Misschien geen jonge hond meer ,maar ook pream 10 van Floris Kooistra laat zich steeds vaker voorin zien.

Tsja , en dan de race waar ik het al eerder overhad . Op de uitslagen lijst zie je zeven  dsq's. Vier schepen voeren de juiste baan. Klaas Jan Koopmans had een prima start en zeilde ver voor iedereen uit. Gevolgd door Eelke Dykstra, Tonny Kleinhuis en Durk Zijlstra . Vandaag lag er een Olympische driehoek baan in ,  waarbij de merktekens bakboord gerond moesten worden. Halverwege de wedstrijd was er een enorme windschifting en de commissie  plaatse een nieuw bovenwinds merkteken. Op het commissie schip werd dit aangegeven met de C vlag en een groen vlag.  De groene vlag om aan te geven dat het merkten naar stuurboord verplaats was.  De eerste vier schepen hadden dat in de gaten en voeren de correcte baan. Normaal volgt meestal dan wel de rest  van de vloot maar dat was nu niet het geval. Sinds twee  jaar beschikken we over genummerde boeien die geschonken zijn door een bevriende watersport vereniging. In onze banen kaarten staan geen. nummers op de boeien. Omdat boei 2 nu boei 1 was geworden besloot de rest van de vloot , eerst boei 1 te ronden en daarna boei twee. De groene vlag werd geïnterpreteerd als stuurboord ronden en zo was de chaos compleet. Nu was het opletten geblazen bij ton rondingen want  vier schepen ronden de merktekens over bakboord en zeven over stuurboord. Zo lag je dus op ramkoers bij de merktekens .

Uiteraard volgde er een protest . Duidelijk was dat zeven schepen een DSQ achter hun naam kregen ( gediskwalificeerd) Een scherpe schipper merkte echter op, dat in de wedstrijdbepalingen bij artikel 11.1 staat  “Om het volgende rak van de baan te wijzigen zal het wedstrijdcomité het oorspronkelijke merkteken (of de finishlijn) naar een nieuwe positie verplaatsen. In afwijking van Wedstrijdseinen en regel 33 worden hierbij geen seinen gegeven.

Alhoewel de verkeerde baan was gevaren gaf Jos Spijkerman het gemiddeld aantal punten aan de gediskwalificeerde schippers, omdat ook de wedstrijd commissie niet helemaal juist had gehandeld.

Opmerkelijk was wel dat dit voor sommige gediskwalificeerde  schippers beter uitpakte dan voor diegene die wel de juiste baan hadden gevaren. Een verassend slot van een verder zeer sportief en mooi weekend.

Maar wat hebben we een mooie club, wat word er goed en sportief gezeild en bovenal , wat een pracht van een schip, die Nije Sylpream.

Vriendelijke groet een trotse voorzitter , Eelke Dykstra  

plaats zeilnr   totaal 1e 2e 3e 4e 5e
1 21 Tonny Kleinhuis 8.0 1 1 3 4 3
2 4 Eelke Dykstra 8.0 3 2 6 1 2
3 5 Henk de Vries 9.8 2 4 2 3 dsq*
4 20 Wiebe Haytema 16 7 3 1 9 dsq*
5 7 Sybren Gosse van der Velde 20 6 6 10 2 dsq*
6 15 Rikes Wijkstra 23,3 4 5 8 8 dsq*
7 17 Durk Zijlstra 24.0 9 7 4 10 4
8 1 Klaas Jan Koopmans 25.0 8 ocs 5 11 1
9 10 Floris Kooistra 26.5 5 8 11 6 dsq*
10 14 Gert Jan Tissink 29 11 9 7 5 dsq*
11 8 Geert de Groot 35 10 10 9 7 dsq*

Terherne 25 en 26 mei 2019

P1010300.JPG
Klaas Jan 14 jaar jonger en met nog wilde haren.

Wedstrijdverslag, geschreven door Klaas Jan Koopmans van Praam nr. 1

Aan mij, Klaas Jan Koopmans, de eer om als eerste een wedstrijdverslag te schrijven. Ergens niet zo gek aangezien we met praam nummer 1 zeilen en ook nog eens de eerste kampioen waren in het eerste kampioenschap. Dat de rest van de deelnemers na dat eerste jaar ook goed is gaan zeilen, blijf ik flauw vinden.

De week voor het kampioenschap staat de praam nog op de kant. Voor het eerst in jaren is het niet gelukt om onderhoud te doen. Maar als ik het kleed van de praam trek, ziet alles er (op de bankjes na) nog prima uit. Met zijn vieren tuigen we in een ochtend de praam op en een week later verschijnen we aan de eerste start en ook dat valt me niets tegen. Samen met praam 21 en 4 strijden we een wedstrijd lang om het eerste plek. Als je dan een tijdje 1e hebt gelegen en je eindigt na een zeer lastige draaiende wind als 3e zijn we redelijk enthousiast.

Na de eerste wedstrijd mogen we even aan wal voor een pauze en zo kan ook onze special guest Flip de hond even lekker de zeebenen strekken. Half twee is de tweede start en we komen als 1e om de boventon. Dit is altijd een heerlijk gevoel. We houden ook goed stand maar de draaiende wind houdt aan en na twee rondes begint de ellende en zeilen we hard. Maar achteruit. We worden 9e en we balen natuurlijk behoorlijk.

Bij de derde wedstrijd zeilen we, net als bij de eerste 2 wedstrijden, baan A. Dat betekent een olympische baan. De wedstrijdcommissie heeft misschien wel een zwaardere dag dan de wedstrijdzeilers met deze onvoorspelbare draaiende lichte wind. Twee minuten voor de start draait de wind zo veel dat hij afgeblazen word. Na wat schuiven van tonnen kunnen we alsnog starten. We komen ongelukkig uit de startblokken en zeilen de gehele wedstrijd in de achterhoede waar ook gewoon ontzettend goed gezeild word. Met een 7e plek hebben we in ieder geval een iets beter resultaat dan de tweede wedstrijd.

De eerste dag zit er op, en op het kameleoneiland trekken we een biertje open en heeft onze voorzitter eten en goed weer besteld. Na het eten wil Flip nog even wat aan de fok oefenen dus besluiten we van het eiland naar de haven te zeilen. Zon, water, wind en een hond aan de fok. Prachtig.

Op dag 2 waait het hard. Iedereen zet een rif in het grootzeil en probeert de boel droog te houden. Voor Flip is dit te veel en die mag dan ook vanaf het startschip toekijken. De wedstrijdcommissie heeft er een ‘op en del’ baan in gelegd. Met een dikke bries zeilen we wisselend van middenmoot tot achterhoede en worden we 7e.

De laatste en 5e wedstrijd van dit weekend komt er nog een halve windkracht bij. Voor de start knopen wij onze rakbanden wat strakker. Daarmee zetten we het zeil wat dichter op de mast zodat we deze halve windkracht kunnen handelen zonder een extra rif te hoeven zetten. Voor het eerst dit weekend starten we vlak bij het startschip. We gaan als een speer en zeilen als 2e om de boventon. Met een dikke windkracht 5 met uitschieters naar 6 is het af en toe pompen of verzuipen maar iedereen zeilt de wedstrijd uit en maakt er een spectaculair einde van een prachtig weekend van. Helaas hadden wij een protest bij de start tegen. Een kwestie van loef wijkt voor lij. Wij waren van mening te hebben gereageerd vanaf het moment dat we aangeroepen werden maar waarschijnlijk hebben we vanwege de harde wind eerder aanroepen niet gehoord. Gelukkig is er altijd een professionele protestcommissie die hierover oordeelt, alleen helaas niet in ons voordeel. Een kleine domper maar dat mag de pret van het mooie weekend niet drukken. Daarnaast kunnen we over 4 weken weer en gaan we dan opnieuw proberen iedereen er af te zeilen!

Sportieve groet, team Rauser praam 1

plaats zeilnr   totaal 1e 2e 3e 4e 5e
1 21 Tonny Kleinhuis 5.0 2 1 1 2 1
2 5 Henk de Vries 11.0 9 5 3 1 2
3 4 Eelke Dykstra 12,0 1 3 6 4 4
4 20 Wiebe Haytema 16.0 4 4 2 6 9
5 15 Rikes Wijkstra 16.0 8 6 4 3 3
6 17 Durk Zijlstra 17.0 5 2 5 5 5
7 1 Klaas Jan Koopmans 26.0 3 9 7 7 dsq
8 8 Geert de Groot 28.0 6 7 9 8 7
9 10 Floris Kooistra 30.0 7 8 10 9 6
10 11 Sybren Gosse Van der Velde 30.0 10 10 8 10 8

De nieuwe Friese zeilervaring

De Nije Sylpream

De Nije Sylpream is een nieuw ontworpen platbodem, een prachtig schip met zeer goede zeileigenschappen. Door de eenvoud is het schip uiterst gemakkelijk te bedienen en geschikt voor allerhande activiteiten.

Lees meer

© 2024 De Nije Sylpream